قطعی اینترنت بین‌الملل، بازار سیم‌کارت‌های عراقی را در شهرهای مرزی ایران داغ کرد؛ اکنون بسیاری از کاربران برای دسترسی به اینترنت و حفظ ارتباطات خود، به خرید سیم‌کارت اپراتورهای خارجی از مسیرهای غیررسمی روی آورده‌اند.

بر اساس گزارش‌های دریافتی از مخاطبان، با تداوم اختلال و قطعی اینترنت بین‌الملل، نشانه‌هایی از شکل‌گیری یک بازار موازی در حوزه ارتباطات در مناطق مرزی غربی و جنوب‌غربی کشور—به‌ویژه استان خوزستان—مشاهده می‌شود؛ بازاری که این بار نه بر پایه خدمات نرم‌افزاری، بلکه حول فروش سیم‌کارت اپراتورهای عراقی شکل گرفته است.

گزارش‌های میدانی و پیام‌های کاربران نشان می‌دهد در برخی نقاط نزدیک به مرز عراق، فروش سیم‌کارت اپراتورهایی مانند زین و دیگر شرکت‌های فعال در این کشور افزایش یافته و این سیم‌کارت‌ها از مسیرهای غیررسمی وارد ایران می‌شوند. در این شرایط، قیمت‌ها معمولاً بالاتر از نرخ متداول است و متقاضیان با هدف تأمین دسترسی به اینترنت بین‌الملل، حاضر به پرداخت هزینه بالاتر شده‌اند.

کارشناسان حوزه ارتباطات بر این باورند که شکل‌گیری چنین بازاری می‌تواند فراتر از یک پدیده کوتاه‌مدت، نشانه‌ای از تغییر رفتار کاربران در مواجهه با محدودیت‌های ارتباطی باشد؛ به این معنا که وقتی نیاز روزمره به اتصال پایدار از مسیرهای رسمی پاسخ داده نشود، کاربران به راهکارهای جایگزین—حتی از مسیرهای غیررسمی—روی می‌آورند.

از سوی دیگر، گسترش استفاده از سیم‌کارت‌های خارجی می‌تواند تبعاتی برای تنظیم‌گری، امنیت ارتباطات و مدیریت ترافیک شبکه داشته باشد. استفاده از خدمات اپراتورهایی که خارج از چارچوب رسمی ارتباطی کشور فعالیت می‌کنند، می‌تواند نظارت متعارف را دشوارتر کرده و زمینه رشد بازارهای خاکستری در حوزه ارتباطات را فراهم کند.

در نهایت، تداوم این روند می‌تواند برای سیاست‌گذاران حوزه ارتباطات به یک زنگ هشدار تبدیل شود؛ زیرا اگر دسترسی کاربران به اینترنت بین‌الملل از مسیر رسمی تأمین نشود، احتمال توسعه سریع‌تر بازارهای غیررسمی بیشتر می‌شود. اکنون باید دید نهادهای ناظر چگونه با این پدیده برخورد می‌کنند و آیا راهکار عملی برای جلوگیری از گسترش آن در دستور کار قرار خواهد گرفت یا خیر.