ظرفیت انرژی بادی و خورشیدی در کشور چین بیشتر از مجموع کل کره زمین ساخته می شود. طبق گزارش سازمان غیردولتی Global Energy Monitor (GEM)، چین دارای 180 گیگاوات برق خورشیدی در مقیاس شهری و 159 گیگاوات برق بادی در حال ساخت است که مجموعاً 339 گیگاوات است. این بسیار بیشتر از 40 گیگاواتی است که کشور آمریکا در حال ساخت است، که در حال حاضر در رتبه 2 قرار دارد.

انرژی خورشیدی چیست؟

نور خورشید از طریق انرژی خورشیدی مستقیماً از طریق فتوولتائیک (PV) یا غیر مستقیم از طریق انرژی خورشیدی متمرکز (CSP) به الکتریسیته تبدیل می شود. انرژی خورشید معمولاً از طریق پنل های خورشیدی که معمولاً از سیلیکون ساخته شده اند، برداشت می شود. انرژی پاک و تجدیدپذیر توسط پنل هایی تولید می شود که نور خورشید را جذب کرده و آن را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند.

انرژی بادی چیست؟

توربین های بادی در سیستم های قدرت بادی برای تبدیل انرژی باد به برق استفاده می شوند. نیرو زمانی تولید می شود که باد پره های توربین را به حرکت در می آورد که به نوبه خود شفتی را که به ژنراتور متصل است می چرخاند. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای توسط نیروی باد تسهیل می شود که یکی دیگر از منابع مهم انرژی تجدیدپذیر است که به دلیل پایداری و کارایی خود شناخته شده است.

چرا چین در منابع انرژی تجدیدپذیر سرمایه گذاری می کند؟

حمایت قوی دولت این کشور، نقش مهمی در افزایش انرژی های تجدیدپذیر داشته است. تولید سبز و انرژی های تجدیدپذیر دو نمونه از نیروهای مولد با کیفیت جدید هستند که رئیس جمهور چین، شی جین پینگ بر آنها تاکید کرده است. کشور چین اکنون به لطف این فشار که تأسیسات خورشیدی و بادی را به میزان قابل توجهی افزایش داده است، در زمینه انرژی های تجدیدپذیر در جهان پیشتاز است.

چین برای دستیابی به اهداف تجدیدپذیر خود نیازمند حل چه موانعی است؟

تحلیلگران هشدار می دهند که حتی با وجود پیشرفت سریع، چین همچنان به افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر خود برای دستیابی به اهداف زیست محیطی خود نیاز دارد. اگرچه تجزیه و تحلیل های قبلی نشان می دهد که چین تا سال 2030 میلادی به 1600 گیگاوات تا 1800 گیگاوات انرژی بادی و خورشیدی برای تولید 25 درصد کل انرژی از منابع غیرفسیلی نیاز دارد، این کشور همچنان قصد دارد شدت کربن خود را تا 18 درصد کاهش دهد.

چین، پیشتاز در تولید انرژی های تجدیدپذیر

چشم انداز انرژی چین هنوز به زغال سنگ بستگی دارد.

چین علیرغم افزایش ظرفیت خود برای انرژی های تجدیدپذیر همچنان به شدت به زغال سنگ وابسته است. بین سال های 2022تا 2023 میلادی افزایش قابل توجهی در تصویب نیروگاه های زغال سنگ جدید وجود داشت که نشان‌دهنده نگرانی های مداوم در مورد توسعه اقتصادی و امنیت انرژی بود. تغییر کامل به انرژی های تجدیدپذیر به دلیل وابستگی به زغال سنگ با مشکل مواجه می شود.

کدام نوآوری ها توسعه چین را به سمت انرژی های تجدیدپذیر سوق می دهند؟

چین در حال سرمایه‌گذاری در شبکه های انعطاف‌پذیرتر و گزینه های ذخیره‌سازی بهبود یافته به منظور استفاده مؤثر از مقدار فزاینده انرژی پاک است. فناوری هایی مانند پنل های خورشیدی، وسایل نقلیه الکتریکی و باتری های لیتیوم یونی توسط دولت در اولویت قرار گرفته اند. برای بهبود ذخیره انرژی و پایداری باتری های متصل به شبکه در سال 2023 میلادی 11 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری دریافت کردند که 364 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت.

تلاش چین برای انرژی های تجدیدپذیر در سطح جهانی

چین پروژه های انرژی تجدیدپذیر را با سرعت بسیار بالایی برنامه ریزی و احداث می کند. در حال حاضر 339 گیگاوات انرژی خورشیدی و بادی در حال ساخت است. این یک سوم کل پروژه های پیشنهادی است که در تضاد شدید با نرخ ساخت و ساز جهانی 7 درصد است. این اختلاف می تواند ما را متعجب کند که چرا توسعه انرژی های تجدیدپذیر در سایر کشورها کندتر پیش می رود.

کشور چین متعهد به تبدیل شدن به یک رهبر جهانی در انرژی پایدار است که سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و ساخت پروژه های انرژی تجدیدپذیر نشان می دهد. برای دستیابی به اهداف انرژی و زیست محیطی آینده، ایجاد تعادل بین این و اتکای مستمر کشور به زغال سنگ و همچنین رفع نیاز به ظرفیت و نوآوری بیشتر ضروری است.