ساشا لوچونی، محقق برجسته ای است که توسط مجله تایم به عنوان یکی از 100 چهره تاثیرگذار برتر در حوزه هوش مصنوعی شناخته شده است. او اخیراً نگرانی هایی را در مورد مصرف انبوه انرژی توسط هوش مصنوعی، به ویژه مدل های مولد مانند ChatGPT و Midjourney مطرح کرده است. طبق تحقیقات لوچونی، این نوع از هوش مصنوعی انرژی بسیار بیشتری نسبت به موتورهای جستجوی سنتی مصرف می کنند. او این میزان را تا 30 برابر بیشتر ارزیابی کرده است، به این دلیل که آنها نه فقط اطلاعات را جمعآوری می کنند بلکه محتوای جدیدی را بر اساس ورودی کاربر ایجاد می کنند.
لوچونی در کنفرانس هوش مصنوعی ALL IN در مونترال توضیح داد که آموزش مدل های هوش مصنوعی بر روی مقادیر زیادی داده به سرورهای قدرتمندی نیاز دارد که برق زیادی مصرف می کنند. هنگامی که این مدل ها راه اندازی و اجرا می شوند، پاسخ به هر درخواست کاربر همچنان انرژی زیادی مصرف می کند.
طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، هوش مصنوعی و بخش ارزهای دیجیتال روی هم حدود 460 تراوات ساعت برق در سال 2022 میلادی مصرف کردند که حدود 2 درصد از کل برق تولید شده در جهان است. این مقدار بسیار زیاد است، و همانطور که در گزارش اخیر خبرگزاری فرانسه در مورد این موضوع بیان شده است، تنها انتظار می رود که با رایج شدن هوش مصنوعی رشد کند.
برای کمک به کاهش تأثیرات زیستمحیطی هوش مصنوعی، لوچونی به ایجاد ابزاری به نام CodeCarbon در سال 2020 میلادی کمک کرد که توسعهدهندگان می توانند از آن برای اندازهگیری ردپای کربن کد خود استفاده کنند. در گزارش خبرگزاری فرانسه آمده است که تاکنون بیش از 1 میلیون نفر از آن استفاده کرده اند.
لوچونی در حال حاضر بر روی سیستمی کار می کند تا مدل های هوش مصنوعی را بر اساس میزان مصرف انرژی آنها ارزیابی کند، مشابه برچسب انرژی روی وسایلی مانند یخچال.
لوچونی می گوید:
ایده این است که با نشان دادن اینکه کدام ابزارهای هوش مصنوعی از نظر انرژی کارآمدتر هستند و کدام یک از قدرت بیشتری استفاده می کنند، به مردم کمک کنیم تا انتخاب های بهتری داشته باشند.
علیرغم وعده های بزرگ شرکت هایی مانند گوگل و مایکروسافت برای خنثی شدن از کربن تا پایان دهه، انتشار گازهای گلخانهای آنها اخیراً افزایش یافته است که عمدتاً به دلیل افزایش استفاده از هوش مصنوعی است. بر اساس گزارش ها، انتشار گازهای گلخانه ای گوگل از سال 2019 میلادی تا 48 درصد و مایکروسافت از سال 2020 میلادی تا کنون 29 درصد افزایش یافته است. لوچونی معتقد است که این شرکت ها باید در مورد نحوه آموزش مدل های هوش مصنوعی و میزان مصرف انرژی بازتر باشند تا دولت ها بتوانند با قوانینی برای مدیریت اثرات زیستمحیطی وارد عمل شوند.
لوچونی می گوید که مخالف هوش مصنوعی نیست، اما از شرکت ها و افراد می خواهد که عاقلانه از آن استفاده کنند. او از چیزی دفاع می کند که او آن را “هوشیاری انرژی” می نامد، به این معنی که ما باید ابزارهای هوش مصنوعی را با دقت انتخاب کنیم و فقط در صورت لزوم از آنها استفاده کنیم. به عنوان مثال، تحقیقات او نشان داد که تولید تنها یک تصویر با وضوح بالا با هوش مصنوعی به اندازه شارژ مجدد یک تلفن، انرژی مصرف می کند. با ادغام هوش مصنوعی در بخش های بیشتری از زندگی روزمره، از ربات های چت گرفته تا جستجوهای آنلاین، او معتقد است که مهم است به میزان مصرف انرژی و به چه قیمتی فکر کنیم.