امنیت سایبری یک تهدید رو به رشد است، به طوری که مجمع جهانی اقتصاد در اوایل سال 2024 میلادی آن را به عنوان یکی از مبرم ترین مسائل پیش روی سازمان ها و شرکت ها در سطح جهان در سال جاری توصیف کرد.

بر اساس گزارش مرکز تحقیقات جرایم رایانه ای، هزینه جهانی جرایم سایبری به سرعت در حال رشد است و پیش بینی می شود تا سال 2025 میلادی به بیش از 12 تریلیون دلار برسد. تابستان سال گذشته، چک پوینت ریسرچ گزارش داد که تعداد حملات در طول سال 2022 میلادی تا 8 درصد افزایش یافته است و سازمان ها با میانگین 1258 حادثه در هفته در صدر این نتایج هستند. در نتیجه، امنیت سایبری در حال تبدیل شدن به یک اولویت فزاینده برای مشاغل و دولت ها است.

در این مقاله قصد داریم نگاهی به خطرات اصلی امنیت سایبری فعلی و اقداماتی که شرکت ها و سازمان ها می توانند برای حفظ امنیت داده های خود انجام دهند، بیاندازیم. لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

امنیت سایبری چیست؟

امنیت سایبری (cybersecurity) یک اصطلاح بسیار گسترده است: به عملکرد محافظت از سیستم های رایانه ای، شبکه ها، برنامه ها، دستگاه ها و داده ها در برابر حملات سایبری از طریق ابزارهای تکنولوژیکی و فرآیندهای مدیریتی اشاره دارد.

در عین حال، امنیت اطلاعات به طور خاص به محافظت از محرمانه بودن، یکپارچگی و در دسترس بودن داده های نگهداری شده توسط یک سازمان مربوط می شود. هر دو معمولاً شامل اجرای چندین لایه حفاظتی هستند، از آموزش آگاهی کارکنان گرفته تا مدیریت هویت و دسترسی، تشخیص تهدید. و برای زمانی که بدترین اتفاق می افتد بازیابی بلایا و برنامه ریزی تداوم کسب و کار.

انواع مختلف امنیت سایبری

امنیت شبکه روش های مختلفی را توصیف می کند که برای محافظت از شبکه ها در برابر رخنه و نفوذ معمولاً از طریق استفاده از کنترل دسترسی، تجزیه و تحلیل شبکه، فایروال ها، رمزگذاری VPN و سایر تکنیک ها استفاده می شود. در همین حال، امنیت نقطه پایانی بر روی دستگاه های متصل به آن شبکه متمرکز است – رایانه های رومیزی، لپ تاپ، دستگاه های تلفن همراه و موارد مشابه.

امنیت برنامه، همانطور که از نام آن پیداست، مربوط به تکنیک های مختلفی است که برای اطمینان از ایمن بودن برنامه های کاربردی نرم افزار استفاده می شود، که در واقع با هدف رفع هر گونه آسیب پذیری قبل از سوء استفاده مورد استفاده قرار می گیرد. این می تواند شامل اسکن آسیب پذیری در حین توسعه، آزمایش امنیتی مداوم یک بار در استفاده، اقدامات احراز هویت و فایروال ها باشد. در همین حال، امنیت اینترنت اشیا (IoT) به لطف حجم عظیمی از داده های جمع‌آوری‌شده توسط سخت افزارهای متصل به اینترنت اشیا، از دستگاه های خانه هوشمند گرفته تا حسگرهای صنعتی، مجموعه ای کاملاً جدید از مسائل را ایجاد می کند. بسیاری از این دستگاه ها هیچ ویژگی امنیتی ذاتی ندارند و مدیریت آنها را به یک چالش مهم تبدیل می کند.

تهدیدات بالقوه امنیت سایبری چیست؟

تهدیدهای جدید امنیت سایبری همیشه ظاهر می شوند، اما گسترده ترین خطر در حال حاضر باج افزارها می باشند. کاربرد باج افزار معمولا برای قفل کردن داده های قربانی است تا زمانی که هزینه ای توسط قربانی پرداخت شود.

چنین رخنه های داده ای که در آن داده ها توسط مهاجم کپی، دزدیده یا تغییر می کنند، می توانند به روش های مختلفی رخ دهند. حملات مهندسی اجتماعی شامل استفاده از تاکتیک های روان‌شناختی برای متقاعد کردن افراد به افشای ناآگاهانه اطلاعات یا انجام اقداماتی است که به هکرها دسترسی پیدا می کند.

اصطلاح “فیشینگ” روشی رایج برای انجام این کار است که به موجب آن مهاجمان از تماس های تجاری واقعی یا سایر سازمان های قابل اعتماد تقلید می کنند تا قربانی را وادار کنند که امنیت خود را کنار بگذارد. در موارد دیگر، مهاجم یک خودی است که از قبل دسترسی مجاز دارد. یکی از پیچیده ترین انواع حمله، حمله انکار سرویس توزیع شده (DDoS) است که در آن مهاجم قصد دارد با پر کردن ترافیک وب سایت قربانی، آن را فلج نماید.

نکاتی برای بهبود امنیت سایبری

برای افراد، شکل اصلی دفاع، نرم افزار آنتی ویروس به همراه استفاده از رمز عبور قوی، پشتیبان گیری از داده ها و به روز نگه داشتن نرم افزار و سیستم است. در صورت امکان، استفاده از احراز هویت چند عاملی که نیاز به دو شکل شناسایی قبل از اجازه دسترسی است نیز توصیه می شود.

شرکت ها و سازمان ها نیز باید از این تکنیک ها استفاده کنند، اما همچنین باید رویکردی رسمی تر و سازمانی تر داشته باشند. این باید شامل انجام ارزیابی ریسک، آسیب پذیری و تاثیر، انجام ممیزی های امنیتی منظم و آموزش کارکنان باشد. داده های کلیدی باید رمزگذاری شوند و دسترسی به آن هایی که واقعاً به آن نیاز دارند محدود شود و سیاست های رمز عبور اعمال شود. بیمه سایبری حیاتی است. و همچنین مهم است که به زنجیره تامین یک سازمان و نحوه مدیریت شرکای آن با امنیت نگاه کنید، زیرا این اغلب می تواند یک حلقه ضعیف باشد.

بهترین شرکت های امنیت سایبری

هزاران شرکت امنیت سایبری در سراسر جهان وجود دارد، از غول های صنعتی با درآمدهای میلیارد دلاری گرفته تا شرکت های کوچک و تخصصی. در همین حال، برخی از شرکت های بزرگ فناوری مانند IBM و مایکروسافت برای ارائه راه حل های خود منشعب شده اند.

بدون ترتیب خاصی، برخی از بهترین شرکت های امنیت سایبری عبارتند از:

پالو آلتو نتورکس: یکی از بهترین شرکت های امنیت سایبری عمومی و یکی از بزرگترین ها به حساب می آید.

فورتی نت: متخصص در امنیت شبکه برای سازمان ها.

سیسکو سیستمز: برای امنیت شبکه توزیع شده، با فایروال، نقطه پایانی و راه حل های دیگر شناخته شده است.

مک آفی: شناخته شده برای آنتی ویروس، محافظت در برابر فیشینگ، ویروس ها، هکرها و باج افزارها.

آی بی ام: امنیت سازمانی از جمله تجزیه و تحلیل اطلاعاتی، محافظت در برابر کلاهبرداری، امنیت موبایل و پردازنده مرکزی را ارائه می دهد.

ترند میکرو: برای امنیت سازمانی شناخته شده است، اما در بین مشاغل کوچک نیز محبوب است.

مایکروسافت: همانطور که انتظار دارید، برای امنیت ویندوز شناخته شده است، با پیشنهاداتی برای مدیریت هویت و دسترسی، اطلاعات و تجزیه و تحلیل و امنیت پایگاه داده.

آینده امنیت سایبری چگونه خواهد بود؟

برای بسیاری از سازمان ها، با افزایش تعداد و شدت حملات سایبری، امنیت سایبری تنها در 10 یا 15 سال گذشته به یک اولویت در سطح هیئت مدیره تبدیل شده است.

اجماع و استانداردهای صنعت با استفاده از استراتژی هایی مانند رمزگذاری، احراز هویت چند عاملی و اعتماد صفر شروع به ظهور کرده اند که به موجب آن دسترسی به سیستم ها و داده ها از طریق تأیید هویت به شدت کنترل می شود. شاید بزرگترین تغییر در امنیت سایبری، استفاده روزافزون از هوش مصنوعی باشد، نه تنها توسط مجرمان سایبری، بلکه توسط مدافعان نیز. ابزارهای هوش مصنوعی امکان تجزیه و تحلیل میلیون ها رویداد و شناسایی ناهنجاری ها را فراهم می کنند و حملات احتمالی را برجسته می کنند. همچنین میتوان از هوش مصنوعی برای ارائه نظارت مستمر، خودکارسازی فرآیندهای امنیتی مانند مدیریت پچ و کمک به حذف خطای کاربر استفاده کرد. در سال های آینده، حملات باج افزار احتمالاً از نظر تعداد و شدت افزایش خواهند یافت. در همین حال، دیپ فیک های تولید شده توسط هوش مصنوعی با متقاعد کردن قربانیان مبنی بر اینکه با یک مخاطب واقعی صحبت می کنند، انجام حملات فیشینگ را برای مهاجمان آسان تر می کند.

سخن پایانی

تهدید سایبری با ظهور تکنیک های حمله جدید و رقابت تسلیحاتی مداوم بین بازیگران بد و مدافعان با سرعت فزاینده ای در حال پیشرفت است. با این حال، ابزارهای جدید، به ویژه استفاده از هوش مصنوعی، به سازمان ها فرصت مبارزه می دهد.