پخش این آهنگ، آن هم تنها در نزدیکی برخی از لپ‌تاپ‌هایی که حدود سال 2005 به بعد ساخته شده بودند، می‌توانست به طرز عجیبی عملکرد هارد دیسک آن‌ها را مختل کند.

اگر از خوانندگان قدیمی سایت ورج باشید، احتمالاً ماجرای عجیب تأثیر آهنگ «Rhythm Nation» از جنت جکسون را به خاطر دارید؛ موزیک‌ویدیویی که تنها با پخش‌شدن در اطراف بعضی از لپ‌تاپ‌های ویندوزی می‌توانست باعث کرش کردن دستگاه شود! حالا طبق مطلبی که به‌تازگی و با رصد PCWorld منتشر شده، «ریموند چن» از کارکنان مایکروسافت فاش کرده است که فیلتری که برای رفع این مشکل ساخته شده بود، دست‌کم تا نسخه ویندوز 7 همچنان فعال بوده است.

ماجرا از چه قرار بود؟

در سال 2022، ریموند چن در دو پست وبلاگی داستان یکی از همکارانش را نقل کرد که مربوط به یکی از «تولیدکنندگان بزرگ رایانه» بود. این شرکت متوجه شد که برخی از فرکانس‌های صوتی در موزیک‌ویدیوی Rhythm Nation به طرز خطرناکی با هارد دیسک لپ‌تاپ‌های آن دوران هم‌رزونانس هستند. در صورتی که فیلتر صوتی روی دستگاه نصب نمی‌بود، این رزونانس می‌توانست عملکرد طبیعی هارد دیسک را مختل کند و در نتیجه، سیستم‌عامل ویندوز کرش کند!

این مشکل آن‌قدر جدی بود که حتی یک ورودی مخصوص به خودش در پایگاه ملی آسیب‌پذیری NIST ثبت کرد. طبق این گزارش، این آسیب‌پذیری به هارد دیسک‌های 5400 دور در دقیقه (rpm) مربوط می‌شد که در لپ‌تاپ‌های تولید حدود سال 2005 به بعد استفاده شده بودند.

فیلتر محافظ تا ویندوز 7 هم باقی ماند

ریموند چن که پیگیر ماجرای این فیلتر صوتی بود، حالا می‌نویسد که متوجه شده این فیلتر تا دوران ویندوز 7 همچنان وجود داشته است. در آن زمان، مایکروسافت قانونی را وضع کرده بود که کاربران باید بتوانند تمامی پردازش‌های صوتی روی دستگاه را غیرفعال کنند. اما یکی از تولیدکنندگان سخت‌افزار از مایکروسافت درخواست استثنا کرد.

چرا؟ چن توضیح می‌دهد:

این شرکت استدلال کرد که اگر پردازشگر صوتی اختصاصی‌شان (APO) غیرفعال شود، ممکن است به دستگاه آسیب فیزیکی وارد شود. آن‌ها نگران بودند که کاربران با دنبال کردن چند مرحله ساده بتوانند این پردازشگر را غیرفعال کنند و به باس قوی‌تری در صدا برسند. خب، چه کسی صدای بم‌تر نمی‌خواهد؟ اما بعد از مدتی استفاده، دستگاه یا دچار کرش‌های عجیب می‌شد یا حتی بدتر، اطلاعات نادرستی تولید می‌کرد!

آیا هنوز این قانون وجود دارد؟

یکی از کاربران زیر پست وبلاگی چن از او پرسید که آیا این قانون هنوز هم در نسخه‌های جدید ویندوز وجود دارد؟ پاسخ چن ساده بود:

تنها چیزی که می‌دانم این است که در دوران ویندوز 7 وجود داشت. از وضعیت فعلی‌اش خبری ندارم.

نگران نباشید؛ حالا دیگر مشکلی نیست

با این حال، جای نگرانی نیست. دنیای سخت‌افزار از دوران دیسک‌های چرخان گذشته است و حالا اغلب لپ‌تاپ‌ها از حافظه‌های SSD استفاده می‌کنند. بنابراین، حتی اگر قوانین گذشته همچنان وجود داشته باشند، به احتمال زیاد دیگر خطری از جانب آهنگ Rhythm Nation جنت جکسون لپ‌تاپ شما را تهدید نمی‌کند!